Ένα πρόβλημα που αφορά τόσο την παγκόσμια όσο και την εγχώρια μόδα
Με την αργή και σταδιακή άρση των μέτρων κατά της πανδημίας που έπληξε την παγκόσμια βιομηχανία της μόδας, ήρθε στο προσκήνιο ένα πρόβλημα που προσπαθούσαν τα brands και οι οίκοι να επισημάνουν και τα καταστήματα να αγνοήσουν:
Τις συχνές εκπτώσεις των καταστημάτων σε σχεδόν νέας σεζόν ρούχα και τις συχνές προσφορές και flash sales περιόδους.
Οι καταναλωτές εξοικειώθηκαν με την πολιτική των καταστημάτων και σταμάτησαν να ψωνίζουν, περιμένοντας την άμεσα επερχόμενη περίοδο προσφορών.
Τι οδήγησε όμως τους επιχειρηματίες / καταστηματάρχες να ενδώσουν στο να έχουν μικρό κέρδος απ το αρχικό;
Οι περισσότεροι σχεδιαστές και brands άρχισαν να επεκτείνουν τις συλλογές τους σε περισσότερες από 2 το χρόνο (χειμώνα & καλοκαίρι) και πρόσθεσαν ενδιάμεσες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μικρότερη διάρκεια «ζωής» των εποχιακών και up-to-date ρούχων.
Η επίλυση λοιπόν βρίσκεται στις συμφωνίες ανάμεσα στους σχεδιαστές για να δημιουργούν λιγότερες κολεξιόν και στους καταστηματάρχες για να μειώσουν τις περιόδους των προσφορών.
Μεγάλοι οίκοι μόδας όπως η Gucci αναθεώρησαν και επανέρχονται στην πεπατημένη με αποκλειστικά 2 συλλογές το χρόνο και πολλοί άλλοι ακολουθούν. Μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων όπως το selfidges στο Λονδίνο συμφώνησαν να περιορίσουν τις εκπτώσεις.
Η Ελλάδα πέρσι πήρε την πρωτοβουλία και κατήργησε τα 10ημερα εκπτώσεων.
Τώρα καλείται να βρει την άμεση και αποτελεσματική λύση για να καταφέρει η βιομηχανία της όχι μόνο να στηρίξει την ίδια της την αγορά αλλά και να την προωθήσει!
Η αποτελεσματικότερη λύση σε κάθε πρόβλημα είναι να μπορούν όλες οι πλευρές να είναι ευχαριστημένες, πράγμα που αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής αγοράς. Ωστόσο μπορεί και πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή!