Athinorama x F_AIM Interview

Από την Κατερίνα Μανωλαράκη

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για ένα fashion consulting agency;

Οι δύσκολες συγκυρίες, όπως η πανδημία που ζήσαμε και μάλλον εξακολουθούμε να ζούμε, γεννούν ιδέες και ευκαιρίες για όποιον μπορεί να αποτυπώνει τις ανάγκες της εποχής και αναζητά διαρκώς καινούργιες και καινοτόμες δράσεις και προτάσεις. Αυτό ακριβώς συνέβη και μ εμάς. Καταρχάς είχαμε σαν δεδομένο, μέσα από την προηγούμενη και επί 2,5 χρόνια συνεργασία μας, ότι μας ενώνει η δημιουργικότητα, η διορατικότητα, η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα. Συγχρόνως η εκπαίδευση και η εμπειρία της κάθε μιας ξεχωριστά στον κλάδο της επικοινωνίας και του marketing αφενός και της διοίκησης και του management αφετέρου, μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα πολύ δυνατό και ολοκληρωμένο περιβάλλον επιχειρηματικής δραστηριότητας. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αγάπη μας και την ισχυρή γνώση του χώρου της μόδας, γέννησαν την ιδέα της F_AIM.
Στην συνέχεια, η έρευνα που κάναμε μας έδειξε ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα μια συμβουλευτική εταιρία που να ασχολείται αποκλειστικά με τον χώρο της μόδας. Επίσης μέσα από την επαγγελματική μας δραστηριότητα στην εγχώρια βιομηχανία της μόδας, απ την πλευρά του αγοραστή – buyer και του business development, συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει πραγματικά η ανάγκη μιας τέτοιας εταιρίας τόσο για τα brands και τους σχεδιαστές όσο και για τα καταστήματα λιανικής πώλησης . Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να φτιάξουμε την F-AIM και να προσφέρουμε όλες τις υπηρεσίες που μπορούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Σε αυτές τις περίεργες εποχές που διανύουμε τί χρειάζεται να λάβει υπόψη της μια επιχείρηση που προσδοκά να επιτύχει εμπορικά στο χώρο της ελληνικής μόδας;

Πρέπει, καταρχήν, να λάβει υπόψη της τα νέα δεδομένα και να οργανώσει την digital δράση της. Τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε επίπεδο προβολής οφείλει να ενδυναμώσει τα online κανάλια της (e-shop – social media – digital campaign κλπ ). Επίσης θα προτείναμε μικρότερες εποχιακές συλλογές με βαρύτητα στην έμπνευση, την συγκεκριμένη αισθητική και τις αξίες, ώστε να δημιουργήσει προσωπική και μακροχρόνια σχέση με τον καταναλωτή που απευθύνεται. Εταιρική ταυτότητα – ποιοτικό προϊόν – διαρκής και συνεπής επικοινωνία.

Ποια είναι τα καταναλωτικά trends της ελληνικής αγοράς;

Πριν ακόμη εμφανιστεί ο Covid-19 είχαμε παρατηρήσει τις αλλαγές στις επιλογές του Έλληνα καταναλωτή, οι οποίες και αποτελούν πλέον τις εδραιωμένες καταναλωτικές τάσεις: εκτίμηση και υποστήριξη των εγχώριων brands και σχεδιαστών, προϊόντα από υλικά που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον (eco friendly) και αναζήτηση ισορροπίας ποιότητας και τιμής.

Πώς βλέπετε το μέλλον της μόδας στη χώρα μας;

Αν δεν πιστεύαμε στο φωτεινό μέλλον της εγχώριας αγοράς της μόδας δεν θα δημιουργούσαμε την F_AIM! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το πόσοι καλοί και πολλοί είναι οι ανερχόμενοι Έλληνες σχεδιαστές! Η δημιουργικότητα που ξεπηδά από το ελληνικό ταπεραμέντο, η εξέλιξη που στηρίζεται στην γνώση και την εκπαίδευση, η ανάπτυξη της επαγγελματικής συνείδησης, η άμεση ενημέρωση και σύνδεση με τις διεθνείς τάσεις και πάνω από όλα η αγάπη του Έλληνα δημιουργού είναι αυτά που κάνουν το μέλλον της ελληνικής μόδας λαμπρό !

Μπορούν τα ελληνικά σχεδιαστικά ή βιοτεχνικά brands να είναι ανταγωνιστικά εντός και εκτός συνόρων;

Εντός συνόρων είναι σίγουρα ανταγωνιστικά καθώς υπάρχουν πολλά brands και σχεδιαστές, νεότεροι και παλαιότεροι στον χώρο, μικροί ή μεγάλοι και που όλοι μαζί δημιουργούν μια πλούσια και ενδιαφέρουσα βεντάλια ποιότητας και εμπορικότητας. Όσον αφορά τον ανταγωνισμό με τα brands του εξωτερικού, η αλήθεια είναι ότι είναι λίγα τα ελληνικά brands που γνωρίζουν οι καταναλωτές στο εξωτερικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαθέτουν την ανάλογη ποιότητα και το προφίλ, αλλά ότι χρειάζονται χρόνο, χρήματα και πάνω από όλα την σωστή στρατηγική και επένδυση για να μπορέσουν να “βγουν” στην παγκόσμια αγορά μόδας. Οι Έλληνες έχουν χτίσει την ιδέα του καλοκαιρινού ρούχου και πρέπει να ενδυναμώσουν αντίστοιχα την παρουσία τους και στην χειμερινή σεζόν. Επίσης πρέπει να προετοιμάσουν όλα τα απαραίτητα υλικά προώθησης νωρίτερα απ’ ότι το κάνουν σήμερα, ώστε οι χρόνοι δειγματισμού και επικοινωνίας των συλλογών να συμβαδίζουν με αυτούς της διεθνούς αγοράς.

Ποιο είναι το στυλ της νέας σεζόν φθινόπωρο/ χειμώνας 2020-2021;

Θηλυκός Ρομαντισμός με Bohemian διάθεση και Darkness στοιχεία. Επιβλητικοί ώμοι, κάπες ως πανωφόρια και στενές γραμμές σε δερμάτινα jackets. Bohemian chic με ruffles ως ρομαντικό στοιχείο και έντονα κρόσσια! Ύφασμα της σεζόν το βελούδο και κυρίαρχο χρώμα το ασημί!

Δημοσιεύθηκε στο athinorama.gr

Pin It on Pinterest